Kertépítés, kertépítő megoldások, ötletek


Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

2012. április 9., hétfő

Természetes kerti lépcsők, rézsűk és kerti sziklák a kertben

Tereprendezés

A kertépítés egyik legfontosabb munkafolyamata a tereprendezés. Nagyobb szintkülönbségeknél próbálunk a lehető legtöbb vízszintes, vagy ahhoz közeli kisebb, vagy ha van hely, nagyobb placcokat kialakítani. Ez függ a terület méretétől, a lejtés mértékétől, a kert fekvésétől és még rengeteg helyi adottságtól. Ezeket az egyenesebb kerti részleteket valahogy érdemes összekötni, hogy könnyen megközelíthetők legyenek.

Természetes kerti lépcsők

A vízszintesebb részeket a legjobban lépcsővel közelíthetjük meg. Biztos találkoztak már kirándulásaik folyamán nagyobb szintkülönbségeket áthidaló erdei lépcsőkkel. Ezeket általában fából készítik és nagyon sok használatot kibírnak.

Természetes lépcsők a Budai hegyekben


Kertépítés


Nagyon természetesek és beleillenek a környezetükbe, alkalmazhatjuk kertünkben is, de kényelmesebb fellépőt és belépőt is kialakíthatunk. Ápoltabb hatást érhetünk el, ha kicsit odafigyelünk a kialakításra, mivel a kertet majd nekünk kell ápolnunk a későbbiekben. A szintkülönbségtől függően alakul a lépcsőfokok száma. Nagyon szép látványt érhetünk el ezzel az egyszerű lépcsőépítéssel. A megépítésük is egyszerű és teljesen természetes látványt nyújt, ami fel is dobhatja az adott kerti részletünket.

KertépítésKertépítés

kerti lépcső - lejtős kert


Kerti lépcső építése géppel videó


További sziklakert építése videók:

Kerti rézsűk és sziklák 

Az egyenesre kialakított részeket már összekötöttük természetes kerti lépcsőkkel, de a fennmaradó részek még kialakításra várnak. Ha a természetességre vágyunk, használhatunk kerti sziklákat, amivel a földtámasztását is megoldhatjuk. Persze ehhez nagyon jól kell megépíteni a sziklás részeket, ezzel szakember nélkül ne próbálkozzunk.

Sziklakert a természetben

Kertépítés



Kerti sziklakertek

kerti lépcsőKertépítés

Kertépítéskerti lépcső

KertépítésKertépítés

A keletkezett hézagokat végül beültethetjük odaillő, szép kerti dísznövényekkel. Vannak erre tökéletesen megfelelő növények, aminek vásárlásához kérjék ki kertész segítségét, hogy ne vásároljanak feleslegesen.

Mindenkinek jó kertészkedést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:

2012-04-19

Spiegel Ákos
SD Kertépítés

Nincsenek megjegyzések: